Izrael: Sýrska vláda zaobchádza s chemickými zbraňami zodpovedne

24.07.2012 Celý región

Tel Aviv 24. júla (TASR) - Sýrska vláda podniká opatrenia s cieľom zabrániť, aby sa chemické zbrane dostali do rúk povstalcov a extrémistov. Napriek tlaku na jeho režim zaobchádza prezident Bašár Asad s chemickými zbraňami "zodpovedne", uviedol nemenovaný izraelský predstaviteľ pre noviny Haarec.

Podľa zdroja z vládnych kruhov sa dosiaľ neobjavili žiadne náznaky toho, že by Asad odovzdal alebo mienil odovzdať chemické zbrane Iránom podporovanému militantnému hnutiu Hizballáh. Časť tohto arzenálu previezli na základne, ktoré poskytujú väčšiu bezpečnosť ďaleko od oblastí bojov.

Zdroj dodal, že Izrael je napriek tomu v súvislosti so sýrskymi chemickými zbraňami veľmi znepokojený, pretože nemožno vedieť, či tieto opatrenia budú dostatočné po tom, ako Asadova vláda padne.

Izraelskí činitelia v poslednom čase opakovane vyjadrujú obavy, že by sa sýrska chemická výzbroj mohla dostať do rúk extrémistov.

Popredný predstaviteľ izraelského ministerstva obrany Amos Gilad dnes pre izraelský rozhlas uviedol, že sýrska vláda má zásoby chemických zbraní naďalej úplne pod kontrolou.

Zdroj: DPA, Reuters
 

Vyberte región